25 Şubat 2024 Pazar

ARAZİ GÜNLÜKLERİMDEN - 1

29.10.2019 - Salı (Kara Akbaba'ya niyet, Akkuyruklu Kartal'a kısmet)
Dolu dolu geçen dört günlük Yenice-Karabük ziyaretimin ardından, saat 9’da dönüş yolum üzerindeki Gerede’ye geldim. Esentepe Parkı'nda Çaprazgaga, Sıvacı ve Ağaçkakan çektim. Oradan Dörtdivan’a geçtim. Sorkun'da önce bir şey yoktu, ama köyün tezek deposuna/tezek dökme ve biriktirme yerine gittiğimde havada akbabaları gördüm. Aralarında diğer yırtıcılar da vardı. Belli bir yerde sabit kalmayıp, termal yapa yapa uzaklaştılar. 

Kara Akbaba
                                                                 
 Aramaya devam ettim ve akbabalara Bünüş Köyü girişinde tekrar rastladım. Bulunduğum tepeden baktığımda, termal yaparak yere indiklerini gördüm. Toplandıkları yer, sürülmüş ve yastık şekli verilmiş bir tarla ve civarıydı. Çok uzaklardaydılar. Onların bulundukları alana, daha fazla yaklaşabileceğim bir yol var mı diye araştırdım. Sonunda böyle bir yolu bulup, arabamı gidebileceğim kadar sürdüm ve uygun bir yere park ettim. 


 Arabamdan iner inmez bir de baktım ki, bizim akbabalar tavuk çiftliklerinden atılan leşleri, iki küçük afacan yüzünden, yiyemeden, yutkunarak havalanmak zorunda kalıyorlar. Meğerse bizim biri 10 yaşında kız diğeri 8 yaşında erkek, 2 çocuk, “Akbaba kovmaca” diye bir oyun icat etmişler, "garibim akbabaları" ürküterek kovalamaya çalışıyorlar. Ben de hesapta, ürkütmeden, kendimi göstermeden 1 metre daha fazla nasıl yaklaşabilirim diye, “beyin fırtınası” yapıyordum kendi kendime(!) 


 Sol yanımda ve uzağımda bulunan çocukların sinir bozucu bu oyunlarına içimden köpürürken, sağ yanımdan, hemen yakınımdan beyaz kuyruğuyla bir yırtıcı havalandı. Tabii muhteşem gagasını da görünce, “Ak Kuyruklu Kartal”, dedim bu. Can havliyle kaçan kartaldan birkaç poz çektikten sonra, hayvan sırtını dönüp uçarak kaçmaya devam etti. Çektiğim görüntüler, iyi çıkmış mıydı acaba? Emin değildim. Ak Kuyruklu Kartal gibi muhteşem bir yırtıcı gözümün önünde gittikçe uzaklaşıyordu. Uzak da olsa bir yanını benim tarafıma dönmesini, iyi bir görüntü vermesini ümit ederek heyecanla kartalı izlemeye başladım. Bu heyecan o kadar tavan yaptı ki, bir ara tüm gücümle “Dön oğlum! Dööön!” diye haykırdığımı hatırlıyorum. 

Ak Kuyruklu Kartal

Şimdi “bağırdım da döndü” gibi olmasın, zaten kendini emniyete alacak kadar uzaklaşan Kartal, sonra yine bir daire çizerek uzaktan da olsa görüntüsünü almama izin verdi.                                                            
                                                                                 
Ak Kuyruklu Kartal
                                                
Ak Kuyruklu Kartal ve Şah Kartal